tips på mattrengöring från tuffa fläckar

Mattrengöring – Tekniker för att få bort tuffa fläckar

Mattrengöringstekniker för att få bort ovälkomna fläckar

Genom åren kommer du märka att din matta får fläckar från dagligt slitage. Genom att tvätta din matta så håller du dina mattor i toppskick. Du kan göra en hel del av underhållsarbetet själv, men du kanske föredrar att anlita ett proffs från en städfirma för mattrengöring.

Regelbunden dammsugning

Det dagliga livet i hemmet resulterar i damm, smuts och skräp som bäddas in i mattans fibrer. Om det ligger kvar så kan det skada fibrerna i mattan. För att undvika denna oavsiktliga skada behöver du dammsuga din matta regelbundet. Hur ofta beror på ditt hem och de som bor där. Om du har husdjur och barn i huset bör du räkna med att dammsuga var eller varannan dag. Om du inte har särskilt mycket smuts som samlas på dina golv kan det räcka med att dammsuga en till två gånger i veckan.

Punkt-behandla fläckar

Spill och fläckar är oundvikligt men genom att ta hand om dem direkt kan du minimera risken för permanenta skador. Tekniken du använder beror på vad det är för typ av fläck. Generellt är det bäst att försöka suga upp så mycket som möjligt med hjälp av en absorberande trasa. Skrubba eller gnugga aldrig hårt för det kan sprida ut fläcken och bädda in den i fibrerna. Om det är en fläck som löses upp i vatten så ska du försöka suga upp så mycket som möjligt först, och sen tvätta med kallt vatten. Fortsätt torka upp tills fläcken försvinner. Om det är en oljebaserad fläck så kan du använda en speciell produkt designad för att ta bort fett eller olja. Kom ihåg att torka upp fläcken utan att skrubba eller gnugga. Rensa bort rengöringsprodukten med rent vatten och torka upp med en ren trasa.

Typer av mattrengöring

Planera att tvätta din matta en gång var 12 till 18 månader. Du kan köpa ditt egna system, hyra ett eller anlita en professionell som utför tvätten. Ett ångrengöringssystem injicerar ett medel i väven och suger sedan ut det igen tillsammans med smuts och damm. Alternativt använder du ett torrsugningssystem där man sprider ut ett puder över hela mattan och sedan avlägsnas det med en speciell maskin. Om du bestämmer dig för att anlita ett proffs så bör du besluta vilken metod du vill använda och sedan anlita en firma som använder den metoden vid mattrengöring.

Fördelar med att anlita en städfirma

Att anlita ett proffs medför att du får jobbet gjort av specialister. Du kan förvänta dig att ett professionellt team gör jobbet fortare och mer effektivt än du som nybörjare kan göra det. Dessutom är utrustningen som används av proffs mer kraftfull än utrustningen som kan köpas eller hyras. Ett professionellt team har också erfarenhet av olika typer av fläckar vilket innebär att de kan få bort dem mer effektivt än du kan.

Underhåll din heltäckningsmatta genom att regelbundet tvätta den för att skydda din investering och hålla den fin i många år.

När du söker efter mattvättningsfirmor, kontakta vår städfirma i Lund för mer information.