Städråd

tips på mattrengöring från tuffa fläckar

Mattrengöring – Tekniker för att få bort tuffa fläckar

Mattrengöringstekniker för att få bort ovälkomna fläckar

Genom åren kommer du märka att din matta får fläckar från dagligt slitage. Genom att tvätta din matta så håller du dina mattor i toppskick. Du kan göra en hel del av underhållsarbetet själv, men du kanske föredrar att anlita ett proffs från en städfirma för mattrengöring.

Regelbunden dammsugning

Det dagliga livet i hemmet resulterar i damm, smuts och skräp som bäddas in i mattans fibrer. Om det ligger kvar så kan det skada fibrerna i mattan. För att undvika denna oavsiktliga skada behöver du dammsuga din matta regelbundet. Hur ofta beror på ditt hem och de som bor där. Om du har husdjur och barn i huset bör du räkna med att dammsuga var eller varannan dag. Om du inte har särskilt mycket smuts som samlas på dina golv kan det räcka med att dammsuga en till två gånger i veckan.

Punkt-behandla fläckar

Spill och fläckar är oundvikligt men genom att ta hand om dem direkt kan du minimera risken för permanenta skador. Tekniken du använder beror på vad det är för typ av fläck. Generellt är det bäst att försöka suga upp så mycket som möjligt med hjälp av en absorberande trasa. Skrubba eller gnugga aldrig hårt för det kan sprida ut fläcken och bädda in den i fibrerna. Om det är en fläck som löses upp i vatten så ska du försöka suga upp så mycket som möjligt först, och sen tvätta med kallt vatten. Fortsätt torka upp tills fläcken försvinner. Om det är en oljebaserad fläck så kan du använda en speciell produkt designad för att ta bort fett eller olja. Kom ihåg att torka upp fläcken utan att skrubba eller gnugga. Rensa bort rengöringsprodukten med rent vatten och torka upp med en ren trasa.

Typer av mattrengöring

Planera att tvätta din matta en gång var 12 till 18 månader. Du kan köpa ditt egna system, hyra ett eller anlita en professionell som utför tvätten. Ett ångrengöringssystem injicerar ett medel i väven och suger sedan ut det igen tillsammans med smuts och damm. Alternativt använder du ett torrsugningssystem där man sprider ut ett puder över hela mattan och sedan avlägsnas det med en speciell maskin. Om du bestämmer dig för att anlita ett proffs så bör du besluta vilken metod du vill använda och sedan anlita en firma som använder den metoden vid mattrengöring.

Fördelar med att anlita en städfirma

Att anlita ett proffs medför att du får jobbet gjort av specialister. Du kan förvänta dig att ett professionellt team gör jobbet fortare och mer effektivt än du som nybörjare kan göra det. Dessutom är utrustningen som används av proffs mer kraftfull än utrustningen som kan köpas eller hyras. Ett professionellt team har också erfarenhet av olika typer av fläckar vilket innebär att de kan få bort dem mer effektivt än du kan.

Underhåll din heltäckningsmatta genom att regelbundet tvätta den för att skydda din investering och hålla den fin i många år.

När du söker efter mattvättningsfirmor, kontakta vår städfirma i Lund för mer information.

Så städar du ditt hem snabbt inför oväntade gäster

Många personer gillar att oväntat besöka deras vänner, familjemedlemmar och släktingar, utan någon som helst förvarning. Känns detta igen? Kanske har du tvingats ta emot oväntade gäster såsom familj och vänner i några dagar då de kommer till din stad för olika anledningar.

Snabbstädning – Så går det till

Om så är fallet, hur förberedd är du som värd/värdinna? Och hur rent och städat är ditt hem för sådana oväntade gäster? Slipp städstressen med dessa rengöringstips!

så går en snabbstädning till. Slipp städstressen!

Här nedan följer några tips på snabbstädning som kan hjälpa dig att få ditt hem redo i sista minuten för oväntade gäster.

Lägg energin där den bäst behövs – Undvik städstress

Fokusera din tid på de områden där du tror att gästerna främst kommer uppehålla sig. Om vardagsrummet exempelvis är den platsen, fokusera då på att få detta rum renast. Köp några snittblommor och ställ ut i vaser på olika ställen i hemmet, men särskilt då i vardagsrummet. Dessa kommer inte bara se vackra ut, de kommer att lukta gott med.

Agera snabbt!

Spendera inte timtal på att få dessa rum i perfekt skimrande rent skick, utan det finns några genvägar som du kan ta till i dessa fall. Ett exempel är att stoppa handen i en socka för att snabbt och enkelt damma och torka av vissa ytor. Du kan använda stora lådor eller korgar för att stoppa undan smutsig tvätt eller andra saker som skräpar ner, och sedan ställa in dem i rum som dina gäster med säkerhet inte kommer besöka under deras vistelse i ditt hem. Det kan till exempel vara ett förråd eller garaget om du har ett. Om du arbetar snabbt och gör klart saker medan du fortfarande är motiverad kommer det hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och naturlig då gästerna anländer.

Anpassad belysning i rummet

Det är märkligt hur mycket renare att rum kan se ut med rätt belysning – det vill säga dimrat! Det blir mycket svårare för dina gäster att upptäcka damm på ytor med ett dimrat sken, samtidigt som rummet ser mer välkomnande ut. Använd lampor för att få till det perfekta skenet eller tänd några ljus för ett mildare sken.

Städa badrummet snabbt

Badrummet är en plats som dina oväntade gäster kommer att besöka en hel del, och inget är väl så pinsamt som en stökig smutsig toalett, en tom tvålflaska eller synliga avlagringar i duschen! Enkla engångs våtservetter för badrumsrengöring kan göra underverk och få ditt badrum att både se och lukta bättre, även fast det egentligen skulle behöva en djuprengöring. Vad gästerna inte vet kommer inte att skada dem alls! Köp en fräsch doftspray för en godare doft eller tänd några doftljus på ett säkert ställe i badrummet.

Om du verkligen inte vill städa badrummet men behöver, så anlita då professionell städhjälp i Lund. Med rätt städfirma behöver du inte oroa dig då de får jobbet klar i god tid innan dina gäster anländer.